Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Συναγερμός στην τρόικα για τη «βόμβα» των στεγαστικών

spitiaΣτη διενέργεια σχολαστικών τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες πριν το τέλος του 2013, με έμφαση στην επάρκεια των προβλέψεων, ιδιαίτερα για τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια, εμμένει η τρόικα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του “Banks2day”.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων σαν κρυμμένη «βόμβα» στους τραπεζικούς ισολογισμούς, καθώς από το 2011 η BlackRock έχει διαπιστώσει ότι περισσότερα από τα μισά δάνεια χορηγήθηκαν με κριτήρια εφήμερης κερδοσκοπίας, ενώ οι προσπάθειες των τραπεζών να ρυθμίσουν τα προβληματικά δάνεια είχε κριθεί ότι συνιστούν απλές προσπάθειες αναβολής των αναπόφευκτων επισφαλειών.
Η τρόικα δίνει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πολύ «σφιχτή» προθεσμία λίγων μηνών στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη νέα νομοθετική ρύθμιση για διευκολύνσεις σε «ζορισμένους» δανειολήπτες και να ρυθμίσουν μαζικά τα στεγαστικά δάνεια, που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ενήμερου και προβληματικού.
Όπως είναι γνωστό, η ρύθμιση ψηφίζεται μέσα στον Ιούνιο και θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν τις μηνιαίες δόσεις χιλιάδων δανειοληπτών, που είτε αντιμετωπίζουν μειώσεις εισοδήματος άνω του 20% τα τελευταία χρόνια, είτε αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, λόγω ανεργίας. Για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τυχόν καθυστερούμενες δόσεις, καθώς το ευνοϊκό καθεστώς θα ισχύσει μόνο για ενήμερα δάνεια.
Από την πλευρά της τρόικας έχει διαμηνυθεί στις τράπεζες ότι θα πρέπει να κάνουν έναν αγώνα δρόμου ταχύτητας, μέσα στο β’ εξάμηνο του 2013, ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη ρύθμιση, προκειμένου να περιορίσουν το ποσοστό των καθυστερούμενων στεγαστικών δανείων, που ήδη στα τέλη του 2012 είχε προσεγγίσει το 22%.
Σε κάθε περίπτωση, στα επόμενα τεστ αντοχής, που η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να διενεργηθούν πριν το τέλος του έτους, θα εξετασθεί με ιδιαίτερη προσοχή η ποιότητα των χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων και θα ασκηθεί πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν τα επίπεδα των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, αν αυτές κριθούν ανεπαρκείς.
Πολλοί στην τραπεζική αγορά αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της τρόικας να προκαλέσει αποκάλυψη των πραγματικών προβλημάτων με τα στεγαστικά δάνεια και να πιέσει τις τράπεζες να πάρουν τις προβλέψεις που θα οδηγούσαν σε ουσιαστική εξυγίανση.
 Αυτό γιατί, αν ο σχηματισμός προβλέψεων ξεφύγει από τον έλεγχο, πολύ γρήγορα θα φανεί ότι τα 50 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν για τη στήριξη των τραπεζών δεν είναι αρκετά και αυτό θα φέρει νέα πίεση στους διεθνείς πιστωτές της χώρας για την παροχή πρόσθετων κεφαλαίων στήριξης.
Όμως, αυτή την φορά η τρόικα φαίνεται ότι θα εργασθεί για το θέμα των τραπεζών με νέα μεθοδολογία. Στόχος της είναι να... σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί από τα στεγαστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών με τη νέα ρύθμιση, να γίνει αμέσως μετά μια νέα καταγραφή του τοπίου και να γίνει μια νέα εκτίμηση για τα δάνεια που προβλέπεται ότι θα χαθούν τα επόμενα χρόνια, επιβαρύνοντας την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.
Ούτως ή άλλως, λένε κύκλοι που γνωρίζουν τις διεργασίες στο εσωτερικό της τρόικας, πλησιάζει η ώρα της τελικής διευθέτησης για το ελληνικό χρέος, καθώς η Γερμανία και το ΔΝΤ ετοιμάζονται να συζητήσουν μέσα στο 2014 για τη βιωσιμότητά του και για το «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται αναπόφευκτα και η ώρα της αλήθειας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και ιδιαίτερα για τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τις απώλειες των χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό σχεδόν 40% του ελληνικού ΑΕΠ.
Οι ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων που θα είχαν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τα χαρτοφυλάκια δανείων και, ιδιαίτερα, για τα στεγαστικά δάνεια είναι γνωστό στην τρόικα ότι έχουν υποτιμηθεί σχεδόν σε... σκανδαλώδη βαθμό:
$1-          Ο διαγνωστικός έλεγχος της BlackRock του 2011 στηρίχθηκε σε μακροοικονομικά σενάρια που σήμερα βρίσκονται εντελώς εκτός πραγματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο βάσης που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας στην BlackRock, το ποσοστό της ανεργίας, που επηρεάζει καθοριστικά κάθε πρόβλεψη για τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια, προβλεπόταν ότι θα κορυφωνόταν το 2013, φθάνοντας στο... 18%! Όλοι γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ήδη έχει φθάσει στο 27% και η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει τώρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, που δημοσιοποιείται σήμερα, ότι θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015 και μετά.
$1-          Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της BlackRock σε στεγαστικά δάνεια των επτά μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας είχαν αποκαλύψει ότι οι ελληνικές τράπεζες έκαναν... πάρτι ανευθυνότητας, ιδιαίτερα στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη, έστω και με ανάληψη υπερβολικών κινδύνων. Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη (από τους τραπεζίτες...) αντίληψη ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν ιδιαίτερα συντηρητικές στις χορηγήσεις δανείων, ιδιαίτερα των στεγαστικών, η BlackRock διαπίστωσε ότι σε ποσοστό πάνω από το 55% τα στεγαστικά που έλεγξε δειγματοληπτικά δεν θα είχαν χορηγηθεί από συνετούς τραπεζίτες. Στο 18% των δανείων που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις και από τα δανειοδοτικά κριτήρια των ίδιων των τραπεζών.
$1-          Επιπλέον, όμως, η BlackRock διαπίστωσε ότι οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν με συνετό τρόπο τις τακτικές περιορισμού ζημιών από τα στεγαστικά δάνεια. Προχωρούν σε ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνουν «ζορισμένους» δανειολήπτες, χωρίς όμως να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αν με αυτές τις ρυθμίσεις ο δανειολήπτης θα μπορέσει να εξυπηρετήσει στο μέλλον το δάνειό του. Στο 90% των δανείων που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά, οι τακτικές περιορισμού ζημιών διαπιστώθηκε ότι μόνο συνετές δεν ήταν! Μάλιστα, η BlackRock καταλήγει στη διαπίστωση ότι με τις ρυθμίσεις που προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες στεγαστικών απλώς αναβάλλουν για το μέλλον την αναπόφευκτη ζημιά από τη διακοπή εξυπηρέτησης των δανείων.
Γνωρίζοντας αυτά τα σοβαρά προβλήματα, η τρόικα δέχθηκε το σχέδιο μαζικής ρύθμισης στεγαστικών δανείων, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο. Από την πλευρά της, όμως, ξεκαθαρίζει στους τραπεζίτες ότι αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία που έχουν να αποσυνδέσουν τη «βόμβα» των προβληματικών στεγαστικών δανείων. Όσοι δεν πετύχουν σε αυτή την αποστολή, δεν θα έχουν, από το 2014 και μετά, το παραμικρό περιθώριο να αναβάλλουν την καταγραφή των πραγματικών ζημιών... 
πηγη http://banks2day.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo