Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

"Κατσέλης": Οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώχευση


Συνάντηση εδώ και τώρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ζητούν οι εργαζόμενοι του "Κατσέλη"
Στην κρίση αποδίδει η Nutriart ΑΒΕΕ, την απόφαση να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης. Ποιος ήταν ο κύκλος εργασιών τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκέντρωση εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας
news247 Ιούνιος 27 2013 17:16
 
Η σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης είναι ο λόγος της υποβολής της αίτησης πτώχευσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Nutriart ΑΒΕΕ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η εταιρεία, το γεγονός αυτό δεν έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία για έγκαιρη εισροή και χρήση των αναγκαίων κεφαλαίων, γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και στον εφοδιασμό της εταιρείας με κεφάλαια ικανά για την λειτουργία της.
Έτσι, παρά τον όγκο των διατεθέντων κεφαλαίων, το γεγονός ότι τα κεφάλαια αυτά δόθηκαν σταδιακά και με καθυστερήσεις και σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση (μεγάλη αύξηση τιμών σίτου/αλεύρων) και την παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική αγορά, είχαν ως αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί η συρρίκνωση της παραγωγής, που, με τη σειρά της, οδήγησε σε μη εφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα της εταιρείας και απώλεια πωλήσεων. Αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να στερηθεί του απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης.
"Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν διαρκώς μειωμένος, κατά τα τελευταία τρία έτη, δηλαδή 79,25 εκατ. ευρώ το 2010, 38,32 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ, κατά το 2012, ανήλθε μόλις στα 20,23 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 47%, σε σχέση με το 2011.
Κατά τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία αναζήτησε ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά υπήρξε απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ η προσπάθεια διάθεσης μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να εξασφαλιστεί περαιτέρω χρόνος δεν τελεσφόρησε.
Η λειτουργία της εταιρείας συνέχιζε να είναι εξαιρετικά ζημιογόνος, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο μηνιαίο λειτουργικό έλλειμμα της τάξης των 1,2 εκατ. ευρώ περίπου και, ως συνέπεια των παραπάνω, η διοίκηση δεν είχε άλλη επιλογή από την προσφυγή στη διαδικασία κήρυξης πτώχευσης.
Στο πλαίσιο της από 21.06.2013 σχετικής αίτησης, η εταιρεία κατέθεσε, επίσης, αίτηση προληπτικών μέτρων κατά το άρθρο 10 του ν. 3588/2007 και έλαβε προσωρινή διαταγή για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι την ημερομηνία της δικασίμου 18.09.2013 και υπό τον όρο συζήτησής της. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται ο κατακερματισμός της εταιρικής περιουσίας", αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους
Το λουκέτο στο εργοστάσιο "Κατσέλης", προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Την Πέμπτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να μείνει ανοικτό το εργοστάσιο και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.
Η εταιρεία Nutriart ABEE (Κατσέλης) την περασμένη Παρασκευή υπέβαλε αίτηση κήρυξης σε πτώχευση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με ημερομηνία συζήτησης την 18η Σεπτεμβρίου 2013.
Η υποβληθείσα αίτηση πτώχευσης θα εγκριθεί και από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα συγκληθεί για τον σκοπό αυτόν.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
news247.

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo