Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

«Σκωτσέζικο ντούς» από τους δανειστές

«Σκωτσέζικο ντούς» από τους δανειστές
-Από τη μία επισημαίνουν τα βήματα προόδου και από την άλλη αναβάλλουν συνεχώς την επιστροφή στην Αθήνα. -Πιόνι η κυβέρνηση στα «ήξεις αφήξεις» της τρόικας
Να βάλει τέλος στα «ήξεις αφήξεις» των δανειστών αναφορικά με την επιστροφή της στην Αθήνα επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, αν και είπε πως η τρόικα θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες, δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πότε ακριβώς θα έρθουν στη χώρα μας οι εκπρόσωποι των δανειστών.
«Η τρόικα θα έρθει τις επόμενες ημέρες. Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Στόχος είναι να τελειώσουμε, να έχουμε την εκταμίευση. Να έχουμε πρώτα συμφωνία και την εκταμίευση μέχρι τον Μάρτιο», είπε χαρακτηριστικά.
Είναι προφανές πως ούτε ο ίδιος γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής των τροϊκανών στην ελληνική πρωτεύουσα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η στάση τους τις επόμενες ημέρες.
Οι δανειστές για ακόμη μια φορά επιβάλουν την Ελλάδα σε «σκωτσέζικο ντους»… από τη μία με δηλώσεις τους επισημαίνουν τα βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη τα μηνύματα που ανταλλάσουν με την ελληνική κυβέρνηση στέλνονται πίσω όπως είναι και με τη σημείωση «Ανεπαρκή»!
Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά - έστω και εξ αποστάσεως – και η καθυστέρηση της άφιξης οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει στα χέρια του στοιχεία που αφορούν στην απόδοση ορισμένων μέτρων.
Από την άλλη πλευρά, η τρόικα θεωρεί ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την ελληνική πλευρά στην επίτευξη των στόχων. Οι μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν με ρυθμούς «χελώνας» και για αυτούς τους λόγους καθυστερούν την άφιξή τους στην Αθήνα.
«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αποτελεί το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα ζητά να καλυφθεί με νέα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση και ενδεχομένως κοινωνική έκρηξη.
Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι οι επικεφαλής των δανειστών δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν και πότε θα έρθουν στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως θα αρχίσει να πιέζει για την επιστροφή, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και θα πρέπει μέχρι το Eurogroupτης 17ης Φεβρουαρίου να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Μάρτιο. 

Read more: http://www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo