Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Έδωσε ο Προβόπουλος άδεια στο ΤΤ για τα επίμαχα δάνεια;

Έδωσε ο Προβόπουλος άδεια στο ΤΤ για τα επίμαχα δάνεια;
Σοβαρότατες ευθύνες και πολλά ερωτηματικά για το ρόλο του νυν κεντρικού τραπεζίτη, Γιώργου Προβόπουλου, προκύπτουν από τις νέες αποκαλύψεις του koutipandoras.gr γύρω από το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο από το βράδυ της Τετάρτης έχει βάλει φωτιά στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό.

Το 2004 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετατράπηκε από Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα Ειδικού Χαρακτήρα σε τράπεζα ώστε να μπορέσει να μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπερ και εγένετο. Τότε η Τράπεζα της Ελλάδος χορήγησε στο ΤΤ ειδική άδεια, η οποία προέβλεπε ότι μπορεί να δίνει στεγαστικά δάνεια και να εκδίδει πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο οι επίμαχες δανειοδοτήσεις σύμφωνα με την παραχωρηθείσα άδεια έπρεπε να γίνονται σε περιορισμένο αριθμό καθώς δεν υπήρχε η ανάγκη το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να επεκτείνει τις χρηματοδοτικές του δραστηριότητες, ενώ παράλληλα δεν υπήρχαν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως διαχείριση ρίσκου, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λανθασμένες και υπέρογκες δανειοδοτήσεις που θα οδηγούσαν στη δημιουργία επισφαλειών στο χαρτοφυλάκιο δανείων του ΤΤ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, επί ημερών Γιώργου Προβόπουλου το ΤΤ, όπως αποδεικνύεται και από τις ποινικές διώξεις που άσκησε από την Τετάρτη η Εισαγγελέας Διαφθοράς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζεται να δίνει υπέρογκα θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματίες, πολλά από τα οποία μάλιστα σύμφωνα με τις κατηγορίες δεν συνοδεύονταν από τις απαιτούμενες εγγυήσεις.

Από την αλλαγή της δανειοδοτικής πολιτικής του ιδρύματος προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο που διαδραμάτισε η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι η καθ'ύλην αρμόδια ελεγκτική αρχή. Έδωσε ο Γιώργος Προβόπουλος σχετική άδεια στο ΤΤ να διευρύνει το πεδίο δανειοδοτικής δραστηριότητάς του και σε επιχειρηματίες με τόσο μεγάλα μάλιστα δάνεια; Και στην περίπτωση που όντως είχε δοθεί η σχετική άδεια, που αναιρούσε την προηγούμενη του 2004, είχαν δημιουργηθεί οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τη διαχείριση του επιχειρηματικού ρίσκου; Τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος και να απασχολήσουν τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όπως και να έχει πάντως, η κοινά αποδεκτή αλήθεια είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ουδέποτε φαίνεται να ήλεγξε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Αποτέλεσμα ήταν να δρουν ανεξέλεγκτα, χορηγώντας δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων σε επιχειρήσεις. φίλων, γνωστών και ΜΜΕ πολλές φορές χωρίς καμία εγγύηση, οδηγώντας τα στη χρεωκοπία για φτάσουμε σήμερα να τα σώζει καθημερινά εδώ και μία εξαετία με τον ιδρώτα του ο ελληνικός λαός.

Το Κουτί της Πανδώρας

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo