Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Έτσι στήνεται το «κόλπο» με τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό


Έτσι στήνεται το «κόλπο» με τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό
H νέα... μόδα της «νόμιμης» φοροδιαφυγής που κάνει θραύση κάτω απ' τη μύτη του Υπουργείου Οικονομικών.
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με τις offshore εταιρείες με τις οποίες δεκάδες εταιρείες «ζάλιζαν» το χρήμα και τα ακίνητα, προκειμένου να μην πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, μια νέα μέθοδο, νομότυπη επί της ουσίας, έχουν επιλέξει αρκετοί επιχειρηματίες που σήμερα βρίσκονται με την... πλάτη στον τοίχο.
Οι υπόγειες διαδρομές των εξωχώριων εταιρειών δεν συστήνονται πλέον από τους συμβούλους επιχειρήσεων, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης περνούν από «κόσκινο» όσες εταιρείες λειτουργούν υπό αυτή τη μορφή.
Όπως εξηγούν στο Νewsbomb έγκριτοι φοροτεχνικοί, η νέα μέθοδος γίνεται πλέον κατά κόρον από πολλές επιχειρήσεις και στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο σπάσιμο των εταιρειών τους σε κομμάτια και η μεταφορά των εδρών σε χώρες με ελκυστικό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον.
Εταιρείες δηλαδή με μεγάλα χρέη στο δημόσιο και στις τράπεζες, με δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και με δεδομένο ότι η «στρόφιγγα» των νέων δανειοδοτήσεων έχει κλείσει για τους περισσότερους, επιλέγουν τις ακόλουθες κινήσεις:
- Χωρίζουν τις εταιρείες σε κομμάτια αλλάζοντας τις μετοχικές συνθέσεις και βάζοντας ως εκπροσώπους στενά συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία είναι φορολογικώς καθαρά.
- Μεταφέρουν τις έδρες στο εξωτερικό, σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο όπου το επενδυτικό περιβάλλον είναι σαφώς φιλικότερο προς τους επιχειρηματίες χωρίς τα προσκόμματα της ελληνικής γραφειοκρατίας.
- Εξασφαλίζουν άνετα και χωρίς πολυδαίδαλους περιορισμούς δάνεια με καλύτερα επιτόκια από ξένες τράπεζες και στη συνέχεια επενδύουν τα χρήματα αυτά κατά το δοκούν, ακόμα και για τη ρύθμιση μη εξυπηρετήσιμων δανείων που έχουν πάρει από ελληνικές τράπεζες.
- Γλιτώνουν τη σκληρή φορολογία επί των κερδών τους που υπάρχει στην Ελλάδα.
Πάνω σε αυτό το μοτίβο φροντίζουν να εντάξουν και όλα τους τα ακίνητα μέσα στις επιχειρήσεις τους αποκομίζοντας κέρδη και από αυτή τη διαδικασία. Αν και με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να γλιτώσουν τα χαράτσια και τους φόρους ακινήτων, γλιτώνουν τη φορολογία επί των κερδών από τις εμπορικές χρήσεις των ακινήτων τους, ενώ ταυτόχρονα, ως φυσικά πρόσωπα οι εν λόγω επιχειρηματίες δεν έχουν τίποτα στο όνομά τους. Κοινώς, αν κάτι πάει στραβά στο εσωτερικό της χώρας, θα ισχύσει το γνωστό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»...
Το κόλπο εδράζεται στο γεγονός ότι τα κέρδη από τις εμπορικές χρήσεις των ακινήτων δεν φορολογούνται στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και προκαλεί ποικίλα ερωτήματα η... αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης που για μια ακόμη φορά συλλαμβάνεται να «κοιμάται», τη στιγμή που επιχειρηματίες -κυρίως- έχουν κάνει «χόμπι» το «ξέπλυμα» τίτλων από το... ΑΦΜ τους!
Αρκετά ονόματα ισχυρών επιχειρηματιών ακούγονται που κάνουν χρήση όλων ή κάποιων των ανωτέρω δυνατοτήτων, ένα εκ των οποίων και αυτό του Ο. Κυριακόπουλου. Το κατά πόσο ισχύει, θα φανεί.
Εν αναμονή εξελίξεων.

Read more: http://www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo