Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Πώς τα διεθνή κοράκια «παζαρεύουν»… τα κόκκινα δάνεια!

Πώς τα διεθνή κοράκια «παζαρεύουν»… τα κόκκινα δάνεια!
Τα διεθνή «κοράκια» ή distress funds στοχεύουν σε επισφαλή δάνεια, η αγορά των οποίων κρύβουν... ευκαιρίες, καθώς η μεταπώλησή τους μπορεί να γίνει σε υψηλότερη τιμή από αυτή που αγόρασαν το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο.
Η φημολογία κάνει λόγο για αγορά κόκκινων δανείων ακόμα και στο 10%-15% της αξίας τους!
Το δανειακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών μετρά περισσότερα από δυο εκατομμύρια δάνεια σε καθυστέρηση, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο καταγγελίας, δηλαδή έχουν σταματήσει οι πληρωμές από τους οφειλέτες για πάνω από τρεις μήνες.
Από αυτά, τα 300.000 είναι στεγαστικά, τα 800.000 καταναλωτικά, ενώ η οικονομική ασφυξία έχει παγώσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη «ραχοκοκκαλιά» της πραγματικής οικονομίας.
100.000 επιχειρηματικά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ κάτι λιγότερο από 1 εκατ. είναι οι «κόκκινες» πιστωτικές κάρτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τέσσερα από τα γνωστά distress funds: Αpollo Capital, Marathon Asset Management Monarch Alternative Capital και Oaktree Capital Management. Αυτά τα funds, έχουν ξεκινήσει γύρο επαφών με τράπεζες για την αγορά επισφαλών (κυρίως επιχειρηματικών δανείων) σε ..συμφέρουσες τιμές.
Παράγοντες της αγοράς ωστόσο, διαμηνύουν ότι τα distress funds δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για απλές κατοικίες ή καταναλωτικά δάνεια πολιτών, αλλά για δάνεια εμπορικών ακινήτων, επιχειρηματικά κ.α. τα οποία διαθέτουν υπεραξία.
Νόμος Κατσέλη και πλειστηριασμοί
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι η προσπάθεια ιδιοκτητών ακινήτων να ενταχθούν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κράτους, που αφορά την προστασία των περιουσιών τους από πιθανές κατασχέσεις.
Μέχρι στιγμής, ο πρόσφατος νόμος 4224/2013 για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό δεν έχει αποδώσει ιδιαίτερα, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ σε λίγες μέρες από τώρα λήγει η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση.
Η... απροθυμία των ιδιοκτητών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προτιμούν μάλλον τον Νόμο Κατσέλη. Άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι ο εν λόγω νόμος προστατεύει περισσότερους ιδιοκτήτες, καθώς οι αποφάσεις της δικαιοσύνης επεκτείνονται μέχρι και το 2022!
Κατώτατο όριο διαβίωσης
Την περασμένη Παρασκευή, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε η λειτουργία του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με στόχο τη μείωση των επισφαλών δανείων, ενώ δόθηκε και ο ορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, με βάση το ιρλανδικό μοντέλο.
Πλέον, η κυβέρνηση θα ορίζει κατώτατο όριο διαβίωσης, που σημαίνει ότι ο εκάστοτε δανειολήπτης θα χάνει τη αποκλειστική διαχείριση των οικονομικών του! Τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης των νοικοκυριών θα βασίζονται στα στοιχεία της έρευνας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ του 2012, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστούν και οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή τα ποσά που θα πρέπει να ξοδεύει ένα νοικοκυριό κάθε μήνα, ανάλογα με τα έσοδά του και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν για την εξόφληση των δανείων του.
Με βάση το ιρλανδικό μοντέλο, θα μπορεί να γίνεται έλεγχος ακόμα και στα πόσα αυτοκίνητα διαθέτει μια οικογένεια, το μέγεθος της κατοικίας, το ύψος των λογαριασμών πχ κινητής τηλεφωνίας κτλ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι αυτός που:
α) είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,
β) απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας,
γ) προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με τη τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους,
δ) προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του. (πχ πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του [κληρονομιά κλπ], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κλπ),
ε) σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή την περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

Read more: http://www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo