Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ το ECOFIN για το «κούρεμα» καταθέσεων, όλα τα σενάρια ανοιχτά

Πόσο εξασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πως αποφασίστηκε στο ECOFIN; Όχι και τόσο, γι’ αυτό και οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη διατυπώσεις τις πρώτες σοβαρές τους ενστάσεις. Από τη μια οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., υπό την προεδρία του Γιάννη Στουρνάρα, συμφώνησαν για προστασία των καταθέσεως έως 100.00 ευρώ, από την άλλη όμως συναπόφασισαν και τη διάσωση τραπεζών και με «κούρεμα» καταθέσεων («bail in»), ακόμα και με λουκέτα σε κάποιες από αυτές. Και με τον αστυφύλαξ κα με τον χωροφύλαξ δηλαδή.
Η βασική ένσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην απόφαση του Ecofin αφορά την απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας. Η Ευρωβουλή ζητά το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή να λειτουργεί με βάση τους κοινοτικούς κανόνες, ενώ αμφισβητεί επίσης τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, ζητώντας επίσης να λαμβάνεται η απόφαση από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη-μέλη.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο ECOFIN της 11ης Μαρτίου, όπου θα διερευνηθούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανές εναλλακτικές λύσεις που θα εξεταστούν σε βάθος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ έκανε λόγο για εποικοδομητικό πνεύμα στις συζητήσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απορρίπτει τη διακυβερνητική συμφωνία για «κούρεμα» καταθέσεων. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε, από την πλευρά του, σε εποικοδομητικές συζητήσεις που επιτρέπουν να φτάσουμε πιο κοντά σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι πάντες υποστήριξαν πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Μαρτίου. Ο κ. Στουρνάρας, εξάλλου, υποστήριξε πως «θέλουμε τους πάντες στην όλη διαδικασία, αυτό είναι που προέχει», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο ECOFIN θα υπάρξει κάποια συμφωνία στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.
πηγη
 http://www.koutipandoras.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo