Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Έρχονται νέα μέτρα

Έρχονται νέα μέτρα
Έγγραφο της τρόικας αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για νέα μέτρα τόσο για το 2014 όσο και το 2015.
Μπορεί το κλίμα στην κυβέρνηση να είναι πανηγυρικό και όλοι να «ευλογούν τα γένια τους» για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις κοινωνικές παροχές που έρχονται, αλλά η τρόικα φαίνεται πως έχει άλλα σχέδια.
Την ώρα που στην Αθήνα όλοι έκαναν λόγο για την πρώτη «νίκη» της Ελλάδας έναντι στους τροϊκανούς, καθώς όπως λένε τηρήθηκαν όλες οι «κόκκινες γραμμές, οι δανειστές με κοινή ανακοίνωσή τους θέτουν σε αμφισβήτηση το κλίμα εφορίας που είχε δημιουργηθεί στην Αθήνα σε σχέση με την επιτυχία της διαπραγμάτευσης, καθώς περιέχει οσμή νέων μέτρων τόσο για το 2014 όσο και το 2015.
Οι ελεγκτές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πολιτικές που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3% για το 2015 περιλαμβανομένης της επέκτασης φορολογικών μέτρων που λήγουν όπως ο φόρος αλληλεγγύης.
Η τρόικα υποστηρίζει μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μέτρα και το 2014 «τα οποία σχεδιάζονται» για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
070214211725 5495
Η τριμερής θεωρεί μάλιστα ότι το πλεόνασμα του 2013 μεταφέρεται σε ελάχιστο βαθμό στο 2014 και πως πολλές από τις υστερήσεις αυτού του ελέγχου θα κλείσουν στο δεύτερο μισό του έτους. Προεξοφλούν μάλιστα ότι θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν μείνει πίσω.
Κεφαλαιώδους σημασίας, σύμφωνα με το Real είναι η παράγραφος που η τρόικα αφιερώνει στις τράπεζες. Σε πολύ σκληρή γλώσσα οι ελεγκτές αναφέρουν ότι τα κόκκινα δάνεια ενδέχεται να δημιουργήσουν πολύ σύντομα νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες πολύ πέραν των αποτελεσμάτων που έδειξαν τα στρες τεστ της Τραπέζης της Ελλάδος.
Εφιστούν μάλιστα την προσοχή στην Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά την εποπτεία της στο τραπεζικό σύστημα και της ζητούν να απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες να ρυθμίσουν τάχιστα τα προβληματικά τους περιουσιακά στοιχεία. Η τρόικα αναφέρει ότι η προβλεπόμενη ένεση φρέσκου ιδιωτικού κεφαλαίου στις τράπεζες είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης και τα υπολειπόμενα ποσά στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα διατηρηθούν προς το παρόν ανέπαφα ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αντιξοότητες.
Είναι προφανές πως για να επιτευχθεί η περιβόητη συμφωνία με την τρόικα η Ελλάδα για μια ακόμη φορά δεσμεύτηκε για νέα μέτρα. Ο Ευ. Βενιζέλος τόνιζε πριν δύο μόλις ημέρες ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά η τρόικα ήρθε να τον διαψεύσει πανηγυρικά. Άραγε ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν όταν μιλούν για επιτυχία στη διαπραγμάτευση; Τον εαυτό τους ή τον ελληνικό λαό; 

Read more: http://www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo