Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Α. Σέρχας: «Καμία κοινωνία δεν ευημερεί όταν οι άνθρωποι είναι φτωχοί»


Α. Σέρχας: «Καμία κοινωνία δεν ευημερεί όταν οι άνθρωποι είναι φτωχοί»
Άρθρο «φωτιά» του Ισπανού Ευρωβουλευτή Αλεξάντρο Σέρχας, αποκλειστικά στο NEWSBOMB. Ο άνθρωπος που αποκάλεσε την τρόικα «χασάπηδες», ζητά με άρθρο του στο newsbomb.gr το τέλος του Μηχανισμού και προειδοποιεί για σφοδρή πολιτική κρίση στην Ευρώπη.
Του Αλεχάντρο Σέρκας - Ισπανού Ευρωβουλευτή 
Στις 13 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεσή μου σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές του ρόλου και των λειτουργιών της Τρόικα ( ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ ) όσον αφορά τις χώρες του προγράμματος της ζώνης του ευρώ: Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος με ευρεία πλειοψηφία : 408 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 63 αποχές.
Ήμουν δεσμευμένος πλήρως με την έκθεση αυτή, διότι θα ήταν ανόητο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας και να μιλάμε μόνο για τον αντίκτυπο των προγραμμάτων στις αγορές , για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και το δημόσιο χρέος και να ξεχνάμε τον αντίκτυπο που είχαν στους πολίτες και στα κράτη πρόνοιας.
Έχω βασίσει την ανάλυση μου σε ακριβή και επιστημονικά δεδομένα, καθώς και σε διάφορες μελέτες που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από τις εν λόγω χώρες. Επίσης έχουμε έρθει σε επαφή με τη ΔΟΕ (Διεθνή Οργάνωση Εργασίας) και το Συμβούλιο της Ευρώπης για να δούμε σε ποιο βαθμό οι κοινωνικές και οι εργασιακές σχέσεις έχουν επηρεαστεί.
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, οι πολιτικές λιτότητας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται στις χώρες της τρόικας έχουν, πρώτα απ 'όλα , παραβεί τις υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Δικαίου όπως καθορίζονται από τις Συνθήκες, στον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ε.Ε. και των χωρών αυτών, όπως ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.
Επιπλέον, η τρόικα περιφρονούσε την ύπαρξη της εν λόγω νομοθεσίας επειδή πιστεύουν, και δυστυχώς αυτή η άποψη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ότι η επίλυση των μακροοικονομικών ανισορροπιών είναι ένας σκοπός που αγιάζει τα μέσα και ότι δεν πρέπει να υπάρχει όριο για τη λογική της οικονομίας.
Τα μέτρα αυτά έχουν επίσης οδηγήσει σε ένα πραγματικό κοινωνικό τσουνάμι :
• Υπήρξε μαζική καταστροφή της απασχόλησης, η ανεργία έχει τριπλασιαστεί σε ορισμένες χώρες και πλήττει σοβαρά τους νέους, καθώς και άλλες ευπαθείς ομάδες της αγοράς εργασίας όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες και οι μακροχρόνια άνεργοι.
• Υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη πιστώσεων για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων.
• Υπάρχει μια απότομη αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία αγγίζει τη μεσαία τάξη. Βλέπουμε, επίσης, νέα σημεία και μορφές φτώχειας, όπως είναι η ενεργειακή φτώχεια .
• Υπάρχει μία πρωτοφανή χειροτέρευση των θεμελιωδών δημόσιων υπηρεσιών , όπως η περίθαλψη, τα φάρμακα για την υγεία , καθώς και μια μεγάλη μείωση της ποιότητας που προσφέρονται από τις εν λόγω υπηρεσίες σε σημαντικούς τομείς , όπως στην εκπαίδευση και στην υγεία.
• Ο Κοινωνικός διάλογος καταστράφηκε και οι ήδη υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις αγνοήθηκαν.
• Όλα αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκού Πρωτογενούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων εργασίας, όπως βασικές συμβάσεις της ΔΟΕ (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Αν δεν αντιδράσουμε για να αλλάξει αυτό, αυτή η κοινωνική χρεοκοπία των χωρών του Νότου θα αυξηθεί και η Ευρώπη θα καταστεί μη βιώσιμη. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος προφήτης για να καταλάβει ότι αυτή η εξαιρετικά σοβαρή κοινωνική κρίση , που δημιουργήθηκε από τα μέτρα λιτότητας, θα έχει ως συνέπεια μια σφοδρή πολιτική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας.
Θα καταλήξουμε με ένα πυρήνα από ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες που θα προπορεύεται σε αντίθεση με τη βύθιση των κρατών - μελών στον Νότο.
Η έκθεση αυτή έχει γίνει έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτή η κοινωνική καταστροφή στο μέλλον, προκειμένου να αναδειχθεί η αδικία που συνίσταται στο γεγονός ότι οι αθώοι πληρώνουν το λογαριασμό της κρίσης.
Η έκθεση αυτή έχει γίνει έτσι ώστε να φωνάξουμε δυνατά ότι είναι η ώρα να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν γίνει, συμπεριλαμβανομένων του κοινωνικού διαλόγου και άλλων βασικών στοιχείων του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Η έκθεση αυτή έχει γίνει έτσι ώστε να τεθεί ένα τέλος στην Τρόικα και των λειτουργικών της κανόνων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εσωτερικοί ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ανισορροπιών με ένα διαφανές, δίκαιο και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, ούτως ώστε να τεθούν κοινωνικοί και εργασιακοί στόχοι οι οποίοι να θεμελιώνονται επί ίσοις όροις τόσο από οικονομική, όσο και από χρηματιοοικονομική σκοπιά.
Η έκθεση αυτή έχει γίνει έτσι ώστε να βοηθήσει τις χώρες και τους πολίτες τους, τα πραγματικά θύματα αυτής της κρίσης, με επαρκή τεχνικά και οικονομικά μέσα.
Η έκθεση αυτή έχει γίνει για να καταλάβουν τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η κοινωνική χρεοκοπία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ίδια ενέργεια και τα ίδια μέσα ως οικονομική και δημοσιονομική χρεοκοπία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει την εν λόγω ανάλυση διότι ξέρει ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια αγορά, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς . Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα σύστημα συνεργασίας μεταξύ των αρχηγών κρατών, των κυβερνήσεων, των υπουργών και των Επιτρόπων, αλλά μια Δημοκρατική κοινότητα αξιών που πλέον τίθεται πλήρως υπό αμφισβήτηση.
Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε το τέλος της Τρόικας και τη δημιουργία ενός σχεδίου για την απασχόληση και την κοινωνική αποκατάσταση. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επισκευαστεί ότι καταστράφηκε. Πρέπει να επιδιορθώσουμε ό, τι χάθηκε . Πρέπει να ορίσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την απασχόληση, διότι χωρίς την απασχόληση δεν θα υπάρξει ούτε κοινωνική δικαιοσύνη ούτε η ανάκτηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Πρέπει να αγωνιστούμε για να επαναφέρουμε την Ευρώπη, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, των πολιτών, των κοινών κοινωνικών αξιών. Διότι, όπως ο Adam Smith τόνισε: «Καμία κοινωνία δεν μπορεί σίγουρα να ευημερεί και να είναι ευτυχισμένη όταν το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων είναι φτωχοί και δυστυχισμένοι».

Read more: http://www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo