Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Κρίση: Πώς αντιμετωπίζουμε το άγχος για τα χρέη και την ανεργία;

Κρίση: Πώς αντιμετωπίζουμε το άγχος για τα χρέη και την ανεργία;
Κρίση: Πώς αντιμετωπίζουμε το άγχος για τα χρέη και την ανεργία;
Γράφει η Κατερίνα Βαλαβανίδη, ψυχολόγος -μέλος της ψυχοδυναμικής ομάδας ‘Αντίκρισμα’
Όλοι μας πιστεύω ,ως επαγγελματίες στην ψυχική υγεία, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ασθενείς που κινδυνεύουν να χάσουν ή έχουν ήδη χάσει την δουλειά τους, το σπίτι τους και τις οικονομίες τους. Ακόμα και αν δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος όμως, όλοι μας ζούμε υπό ένα καθεστώς οικονομικής απειλής η οποία έχει τεράστιες κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις. Ακόμα και αν έχουμε παρόμοια βιώματα με τους ασθενείς μας, και συνδεόμαστε μαζί τους με αυτόν τον τρόπο, η ψυχοθεραπευτική μας ιδιότητα μας αναγκάζει αλλά και μας βοηθά να διαφοροποιούμαστε από αυτούς για να μπορούμε να διατηρήσουμε την αντικειμενικότητά μας και να μπορέσουμε να τους ακούσουμε και να τους βοηθήσουμε με ενσυναίσθηση μεν, χωρίς προκαταλήψεις δε.
Στην εποχή που ζούμε, όπου όλοι λίγο πολύ έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης πολλές φορές είναι δύσκολο να μην νοιώσουμε ότι βράζουμε στο ίδιο καζάνι με τους ασθενείς μας όταν και εμείς οι ίδιοι μπορεί να κινδυνεύουμε να χάσουμε την επαγγελματική μας ασφάλεια ανά πάσα στιγμή. Βιώνουμε έναν συλλογικό τραυματισμό.
Φυσικά αυτό που παίζει ρόλο είναι το πώς νοηματοδοτείται η έλλειψη χρημάτων και η απώλεια από τον καθένα. Το βίωμα αυτό και οι επιπτώσεις του φιλτράρονται και καθορίζονται μέσα από την ψυχική δομή και τις εμπειρίες του κάθε ανθρώπου . Για πολλούς η κρίση δεν βιώνεται μόνο ως οικονομική αλλά και ως μια κρίση κατά την οποία χάνεται η πίστη στο κράτος-μητέρα στο οποίο στηριζόμασταν αλλά και  στον τρόπο που ζούσαμε ως τώρα και που κατανοούσαμε τον κόσμο . Γενικά, το χρήμα εκπροσωπεί την ασφάλεια, την κοινωνική κατάσταση και τις ανέσεις. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας, μας έδειξε επίσης πόσο συνδέεται με την "αξιοπρέπεια". Η φτώχεια, ή μάλλον η οικονομική εξαθλίωση, βιώνονται ως μια αποτυχία, μία προσωπική ανικανότητα η οποία αγγίζει τότε την ενοχή και την ντροπή.
Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo