Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Εκλογές το Φθινόπωρο σχεδιάζουν Σαμαράς - Βενιζέλος

Εκλογές το Φθινόπωρο σχεδιάζουν Σαμαράς - Βενιζέλος
«Κλειδιά» η συμφωνία για το χρέος και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Αν και δημοσίως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαμηνύουν πως η δικομματική θα εξαντλήσει την τετραετία, είναι προφανές πως με την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα αντέξουν μέχρι το 2016.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να περάσουν ακόμα και το σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, ωστόσο στο παρασκήνιο ήδη σχεδιάζουν κάλπες μέσα στο Φθινόπωρο.
Μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.
Στελέχη του Μαξίμου επιμένουν στην εισήγησή τους στον κ. Σαμαρά για πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, με βασικό επιχείρημα να ελέγξουν τις εξελίξεις, να μη χάσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και μια κυβέρνηση με νωπή εντολή να προχωρήσει αταλάντευτη στις επόμενες κινήσεις που έχει σχεδιάσει με τους δανειστές.
Ο πρωθυπουργός, αρχικά απέρριπτε αυτές τις εισηγήσεις. Εντούτοις οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις άλλαξαν τα πλάνα του και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συμφωνήσει με τον Ευ. Βενιζέλο να αιφνιδιάσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους προκηρύσσοντας εκλογές το Φθινόπωρο.
Ρυθμιστής των εξελίξεων θα είναι η οικονομία και ο σχεδιασμός για το κούρεμα του χρέους που θέλουν να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η όλη διαδικασία θα χρειαστεί 2-3 Eurogroup, δηλαδή πάμε για Αύγουστο ή Σεπτέμβρη.
Μόλις λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία απομείωσης του χρέους, ο Σαμαράς θα προκηρύξει εκλογές.
SAMARAS STR
Όλο το πλάνο έχει συζητηθεί αρκετές φορές στις κατ' ιδίας επαφές Σαμαρά – Βενιζέλου και στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι καταστροφικό για την κυβέρνηση και πως ακόμα και σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά με τη ΝΔ θα είναι μικρή.
Αν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να απορροφήσει τους κραδασμούς με έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, στον οποίο κομβικό ρόλο θα παίξει η παραμονή ή μη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης και εσωστρέφειας η κυβέρνηση θα “συρθεί” όλο το καλοκαίρι και μέσα στο Φθινόπωρο, αφού έχει κλείσει και η συμφωνία για το χρέος, ο Σαμαράς θα κηρύξει την πρόωρης προσφυγή στις κάλπες.

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo