Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ολες οι φυλές του Ποταμιού: Οι επικρατέστεροι για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος

Ολες οι φυλές του Ποταμιού: Οι επικρατέστεροι για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος
Η λίστα θα είναι πολυσυλλεκτική. Οι συνυποψήφιοι θα προέρχονται από όλους τους χώρους: την αγορά, την κοινωνία των πολιτών, το πανεπιστήμιο. Ανθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και σταδιοδρομίες, με ένα όμως κοινό χαρακτηριστικό: όλοι τους πολιτεύονται για πρώτη φορά.

Αυτός είναι και ο μόνος απαράβατος όρος που φαίνεται να τήρησαν οι άνθρωποι του Ποταμιού, προσπαθώντας να βρουν το κατάλληλο μείγμα για το ευρωψηφοδέλτιο του νεαρού κόμματος. Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν οι πρώτοι καρποί αυτής της προσπάθειας. Θα δοθούν στη δημοσιότητα περίπου οι μισοί από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Ηδη από τα πρώτα ονόματα θα διαφαίνεται η προσπάθεια να συνδυαστεί το νεανικό στοιχείο με ανθρώπους καταξιωμένους σε επαγγελματικούς και επιστημονικούς κλάδους. Ανάμεσα στους υποψηφίους δεν θα υπάρχουν επαγγελματίες πολιτικοί. Κάποιοι, βέβαια είναι έντονα πολιτικοποιημένοι, με ευρεία πολιτική δράση κυρίως μέσω αρθρογραφίας και δημόσιων παρεμβάσεων. Παράλληλα, ορισμένα πρόσωπα θα έχουν ισχυρό κοινωνικό συμβολισμό ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού κάνει και κάστινγκ υποψηφίων που έχουν προταθεί από τους φίλους κόμματος μέσω Διαδικτύου. Αυτήν την περίοδο τους συναντά προσωπικά, ώστε να τους γνωρίσει. Οι συνεργάτες του μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν εκπλαγεί από την «ποιότητα» και τα προσόντα των προτεινόμενων υποψηφίων από τη «βάση» του Ποταμιού. Παράλληλα, το κόμμα σκοπεύει να συμπληρώσει τη λίστα του με αρκετές γυναίκες.

ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ - ΕΚΠΛΗΞΗ. Το ψηφοδέλτιο για ευνόητους επικοινωνιακούς λόγους θα παρουσιαστεί σε δύο δόσεις. Στη δεύτερη φουρνιά υποψηφίων, που πιθανόν να ανακοινωθεί μία εβδομάδα αργότερα, θα βρίσκονται τα ονόματα-έκπληξη. Λέγεται ότι θα ανακοινωθεί το όνομα παλαιού πανεπιστημιακού και συγγραφέα, ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να πεισθεί να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια του Ποταμιού πρόσωπο μεγάλης αναγνωρισιμότητας που εργάζεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Σε αυτήν κυρίως την τελική ομάδα ονομάτων θα βρίσκονται και όσοι επιλεγούν από τις προτάσεις υποψηφιοτήτων που καταθέτουν μέσω Ιντερνετ φίλοι του κόμματος.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο Θεοδωράκης θα βρεθεί για επαφές στις Βρυξέλλες. Παρότι ακόμη από Το Ποτάμι δεν έχουν δηλώσει σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθούν. Ο αρχηγός πάντως θα συναντηθεί με μέλη των Ευρωσοσιαλιστών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων αλλά και με δύο επιτρόπους. Τα ραντεβού, λένε, έχουν περισσότερο χαρακτήρα γνωριμίας. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Θεοδωράκης θα ξεκινήσει και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις περιοδείες και τις ανοιχτές συζητήσεις. Από Το Ποτάμι ελπίζουν ο επόμενος σταθμός τους μετά τις Βρυξέλλες να είναι κάποιο ελληνικό νησί.
Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους της πρώτης φουρνιάς θα είναι protagonιστές, δηλαδή άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στον Θεοδωράκη από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε ότι θα κάνει κόμμα. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της δημοσιογράφου Χριστίνας Ταχιάου και του Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και διευθυντή του ομώνυμου εργαστηρίου στο Τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καθώς και η κάθοδος του ηθοποιού Νίκου Ορφανού.

Ορισμένοι εκ των protagonιστών μπορούν να χαρακτηρισθούν και Σταυροφόροι, μιας και είναι οι πιο στενοί του συνεργάτες. Οπως ο 39χρονος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα κατέβει. Ο Γιατρομανωλάκης, εκτός από υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του Ποταμιού, είναι και συνιδρυτής ενός e-shop και ανεξάρτητος σύμβουλος επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Κατά πάσα πιθανότητα υποψηφιότητα θα θέσει και ο μηχανικός και πρώην πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Θανάσης Σκόκος.

Στα ονόματα που θα ανακοινωθούν τώρα υπάρχει και μια τρίτη «φυλή», αυτή των ακτιβιστών. Πρόκειται για ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών με σημαντική δράση. Ανάμεσα σε αυτούς θα βρίσκονται, εκτός απρόοπτου, ο 28χρονος Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του αθλητικού σωματείου Πρωτέας, η Μαρία Δημητρίου, Ρομ από την Αγία Βαρβάρα, επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και ο νεαρός Δημήτρης Κοντοπίδης. Ο Δ. Κυριακόπουλος κατόρθωσε να κρατήσει ζωντανό το ιστορικό σωματείο αλλά και μέσω αυτού να αναγεννήσει τη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Βέβαια, μπορεί να χαρακτηριστεί και Σταυροφόρος, μιας και έχει αναλάβει την οργάνωση, μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, των περιοδειών του Ποταμιού. Ο Κοντοπίδης που είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής και πρωτεργάτης μιας ομάδας που προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ινωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών που πάσχουν από αυτήν τη σπάνια νόσο, όπως και του ιδίου.

Πολύ πιθανή θεωρείται η συμμετοχή τεσσάρων πανεπιστημιακών. Αυτή η τέταρτη «φυλή», των καθηγητών, μπορεί να μην έχει τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα αλλά όσοι την αποτελούν έχουν αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό κύρος. Πρόκειται για τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών Σταύρο Τσακυράκη, τον Περικλή Βαλλιάνο, καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Παύλο Ελευθεριάδη, δικηγόρο στην Αγγλία και αναπληρωτή καθηγητή Νομικής στην Οξφόρδη και τέλος, τη Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ.

ΟΙ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ. Κατά πάσα πιθανότητα η ευρωλίστα θα περιλαμβάνει τον πρώην αρχηγό της εθνικής ομάδας πόλο και ολυμπιονίκη Γιώργο Μαυρωτά και τη Γιούλη Μενουδάκου, υπεύθυνη συντονισμού μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων
πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo