Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Liberation: «Έφτασε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ»

Liberation: «Έφτασε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ»
Με τίτλους που αναδεικνύουν «εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ» και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει τα αποτελέσματα του α΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πολιτικού αναλυτή Βασίλη Δασκαλόπουλου, που φιλοξενούνται στην εφημερίδα, η συντηρητική «Φιγκαρό» σημειώνει πως είναι «πρωτοφανές το γεγονός του εκθρονισμού της ΝΔ, στην Αθήνα και την περιφέρειά της, που εκπροσωπεί το 30% του εκλογικού σώματος». Παρά ταύτα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν παρατηρούνται μεγάλοι φόβοι στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού, γιατί στους 324 δήμους και στις 12 περιφέρειες της υπόλοιπης χώρας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παραμένουν επικεφαλής.
Ωστόσο, ο α΄γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών αντιμετωπίζεται από πολλούς ως «πολιτικό βαρόμετρο» για τις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Γι αυτό, «σύσσωμη η πολιτική τάξη είναι σε βρασμό και ένας μαραθώνιος επτά ημερών έχει ξεκινήσει, για την ευαισθητοποίηση των εκλογέων. Στόχος είναι η ανατροπή των αποτελεσμάτων και η καταπολέμηση της μάστιγας της αποχής» υπογραμμίζει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Ένα είναι σίγουρο: το ελληνικό πολιτικό τοπίο είναι σε πλήρη αναταραχή (...) με αυξανόμενη τη δυσπιστία των ψηφοφόρων προς τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους».
Για την εφημερίδα «Λιμπερασιόν» έφθασε «Η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως προβάλλει στον τίτλο της. Η απεσταλμένη της εφημερίδας στην Αθήνα, Μαρία Μαλαγαρδή, εκτιμά ότι η κ. Δούρου και ο κ. Σακελλαρίδης «ενσαρκώνουν, στο εξής, την ελπίδα για μία τιμωρητική ψήφο στις ευρωεκλογές, κατά της πολιτικής λιτότητας». Επίσης, σημειώνει ότι αυτή η ψηφοφορία θεωρήθηκε «τεστ» για τον κυβερνώντα συνασπισμό, ο οποίος, «κούνησε το κόκκινο πανί του φόβου εξόδου από το ευρώ».
Σε ρεπορτάζ της στους δρόμους της Αθήνας, την οποία η συντάκτης επανειλημμένα έχει επισκεφθεί, διαπίστωσε ότι «έδαφος που έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, τον οποίο παλιά πολλοί ειρωνεύονταν για τις φτωχές γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα και τα διεθνή ζητήματα. Ακόμα και στην αριστοκρατική γειτονιά του Κολωνακίου, τα επαινετικά σχόλια αντικατέστησαν τους σαρκασμούς για την υποτιθέμενη απειρία του».
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η «Λιμπερασιόν» υποστηρίζει ότι με ένα προβλεπόμενο ποσοστό 4% για τις ευρωεκλογές, προτίμησε να κατέβει κάτω από την ομπρέλα ενός συνασπισμού με το όνομα «ΕΛΙΑ». Όμως, κατά τις εκτιμήσεις του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Σεφερτζή, το καινούργιο είναι ότι και η ΝΔ βλέπει να χάνει μέρος του εκλογικού σώματός της, της μικροαστικής τάξης, ύστερα από την επιβολή του φόρου των ακινήτων, γνωστού ως «χαράτσι».
Ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα του α΄ γύρου των τοπικών εκλογών, «οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν, πλέον, την εντύπωση ότι "γράφουν την Ιστορία" και ότι πέτυχαν ένα άνοιγμα στο μοιρολατρικό τείχος των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη» γράφει η «Λιμπερασιόν» και προσθέτει: «Μόνη ανησυχητική σκιά (για την Ελλάδα), είναι οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής που φαίνεται να ριζώνουν στο ελληνικό πολιτικό τοπίο» προσθέτει.

Read more: http://www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo