Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ο ΒΕΡΝΕΡ ΣΙΝ ΖΗΤΑ ΜΕΡΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ



Μήπως έγινε ΣΥΡΙΖΑ και ο… Βέρνερ Σιν;  Ο γνωστός επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IFO, που έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξέπληξε χθες με τις δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γερμανός οικονομολόγος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός πανευρωπαϊκού συνεδρίου για το χρέος, όπου θα αποφασιστεί μερικό κούρεμα αυτού για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η διαπραγμάτευση για το κούρεμα, τόνισε, θα πρέπει να γίνει από κοινού, αφού εμπλέκονται αρκετές χώρες. Ο Σιν έκανε επίσης λόγο για «δυσβάσταχτα επίπεδα χρέους» και υπογράμμισε ότι και οι πιστωτές πρέπει να πληρώσουν το κόστος της κρίσης.


Παρέπεμψε στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ασίας το 1997 -με ελάφρυνση χρέους και όχι από τα χρήματα των φορολογούμενων- ως αποτελεσματικό μοντέλο καταπολέμησης της κρίσης, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν.«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένα, οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, τα κράτη είναι υπερχρεωμένα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υπερχρεωμένες μέσα στο ευρωσύστημα… Δεν είναι ευχάριστο για τον πιστωτή να συνειδητοποιεί πως δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα χρήματά του, αλλά όσο νωρίτερα αντιμετωπίσει την αλήθεια, τόσο καλύτερα», είπε ακόμη ο Σιν.

Οι νέες θέσεις του Σιν εκπλήσσουν, αφού παραπέμπουν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του χρέους. Εγείρουν, όπως είναι φυσικό, αρκετά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους, αφού προέρχονται από έναν ακραία συντηρητικό οικονομολόγο, σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης… Κάτι ψήνεται!

Μπ.Μιχ. 

Πηγή:http://www.efsyn.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo