Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

17 ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΤΑ ΧΩΝΟΥΝ ΧΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ !!!

Τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη ξεσηκώθηκαν κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει στην Ευρώπη !!!
Η πρόσφατη συνάντηση των νομπελιστών οικονομολόγων στο Λιντάου της Γερμανίας κατέδειξε με θεαματικό τρόπο το χάσμα που χωρίζει την καγκελάριο Μέρκελ από τους «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας, αναφέρει ρεπορτάζ στη Deutsche Welle.

«Πυροβολούν» την Μέρκελ 17 νομπελίστες οικονομολόγοι

Μπορεί οι 17 νομπελίστες οικονομολόγοι που έδωσαν το «παρών» στην 5η Συνάντηση του Λιντάου να διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα μεγάλα οικονομικά θέματα, σε ένα, ωστόσο, συμφωνούν: στην κριτική τους προς την Άνγκελα Μέρκελ. Η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί την Ευρώπη σε βαθιά και μακρόσυρτη ύφεση.
«Φαίνεται πως η Μέρκελ δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης», παρατηρεί ο Έντμουντ Φελπς, κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 2006. Ο καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια δεν μασάει τα λόγια του όταν αναφέρεται στη διαχείριση της «ευρωκρίσης» από τη γερμανίδα καγκελάριο.
Οι επικριτές της καγκελαρίου δεν περιορίζονται στον κύκλο των κεϋνσιανιστών. Συντηρητικοί, οπαδοί της Θεωρίας των Παιγνίων ακόμη και φιλελεύθεροι οικονομολόγοι εκφράζουν τη διαφωνία τους στην πολιτική της λιτότητας που η καγκελάριος έχει επιβάλει στην ευρωζώνη. «Με συλλογική απόρριψη αντιμετωπίζει η ελίτ της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας τις προτάσεις της γερμανίδας καγκελαρίου για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», παρατηρεί η Welt am Sonntag.
«Η μετωπική επίθεση των σημαντικότερων εγκεφάλων κατά της γερμανικής πολιτικής καταδεικνύει όχι μόνο πόσο διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πολιτικής και οικονομίας –κυρίως όσον αφορά θέματα όπως η 'ευρωκρίση', αλλά καθιστά επίσης σαφές πόσο δύσκολο είναι για την Γερμανία να επιβάλει τις ορθόδοξες οικονομικοπολιτικές της απόψεις στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Χόλγκερ Σέπιτς στην κυριακάτικη εφημερίδα.
Ο οικονομικός συντάκτης της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι «οι οικονομολόγοι αναμένουν πως η Μέρκελ θα πρέπει να αναθεωρήσει κι άλλες γερμανικές θέσεις εάν δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο το ευρώ». 
«Η Μέρκελ ακολουθεί στην Ευρώπη μια εντελώς εσφαλμένη πολιτική. Η πορεία λιτότητας που έχει επιβάλει θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση», εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Έρικ Μάσκιν που διδάσκει στο Χάρβαρντ.
Η ίδια η καγκελάριος, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και 450 νέοι οικονομολόγοι υπεραμύνθηκε της πολιτικής της, τονίζοντας ότι τα 'κατασκευαστικά σφάλματα' του οικονομικού και νομισματικού συστήματος θα πρέπει να αρθούν με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος εκείνων που υπερχρεώνονται και οι οποίοι αρνούνται να προωθήσουν τις δέουσες μεταρρυθμίσεις.
Απευθυνόμενη προς την Γαλλία και την Ιταλία, χωρίς όμως να τις κατονομάσει, η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε ρητορικά το ερώτημα «εάν θα πρέπει κανείς να υπερχρεώνεται προκειμένου να επιτύχει το στόχο της ανάπτυξης». Την εν λόγω επισήμανση της καγκελαρίου εξέλαβαν μάλλον ως πρόκληση οι νομπελίστες, έχοντας προφανώς κατά νου τα απογοητευτικά για την ευρωζώνη οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2014.
«Δεν είχα ιδιαίτερα θετική άποψη για το ευρώ και εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πόσο ισχυρή είναι η πολιτική βούληση για το κοινό νόμισμα, ωστόσο, εφόσον έχετε ταχθεί υπέρ του ευρώ θα πρέπει να κάνετε και κάτι υπέρ αυτού», λέει ο Λαρς-Πέτερ Χάνσεν, νομπελίστας Οικονομικών για το 2013. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, αναφέρεται στην οικονομική στασιμότητα και για την υπέρβασή της προτείνει επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις υποδομές. «Το να απειλείς μια χώρα που ήδη έχει καταρρεύσει με περαιτέρω κυρώσεις δεν το βρίσκω τόσο καλή ιδέα» λέει ο Χάνσεν αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.
Το ίδιο επικριτικός έναντι της καγκελαρίου είναι και ο Τζέιμς Μίρλες, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 1996 εκτιμά ότι η Μέρκελ δέχεται «εσφαλμένες συμβουλές».
Η Μέρκελ «έχει ήδη αντιληφθεί ότι το ευρώ έχει κατασκευαστικά ελαττώματα, αλλά από αυτή τη διαπίστωση εξάγει εσφαλμένα συμπεράσματα», επισημαίνει ο σκωτσέζος οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι το ευρώ δεν έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Ο Μίρλες παραπέμπει στη«δραματικά» υψηλή ανεργία στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα το κοινό νόμισμα.
«Το κόστος για τη διατήρηση του ευρώ είναι υψηλό και θα πρέπει να είναι κανείς διατεθειμένος να το αναλάβει», λέει ο σκωτσέζος νομπελίστας. Την άποψη του Τζέιμς Μίρλες για οικονομικό επιτελείο της καγκελαρίου συμμερίζεται, τέλος, και ο Έρικ Μάσκιν. «Ένα είναι βέβαιο, η Μέρκελ έχει τους λάθος οικονομικούς συμβούλους» υποστηρίζει ο αμερικανός οικονομολόγος.
ΠΗΓΗ
http://www.kontranews.gr/kosmos/item/15927-nobelistes-kata-merkel

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo