Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Το εμπάργκο εκτροχιάζει το Μνημόνιο

Το εμπάργκο εκτροχιάζει το Μνημόνιο
Με τις δυο ατμομηχανές (τουρισμός και εξαγωγές) της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας να έχουν βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και τις εμπορικές συμφωνίες στα πλαίσια της ΕΕ και του ΠΟΕ να δένουν πισθάγκωνα τα χέρια της, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί -με επικοινωνιακούς και βρχυχρόνιους οικονομικούς όρους- τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη σύγκρουση ΕΕ-ΗΠΑ με τη Ρωσία. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι συνέπειες για την Ελλάδα είναι πολύπλευρες και δύσκολα διαχειρίσημες, φτάνοντας στο σημείο του εκτροχιασμού του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας και ανατροπής των προβλέψεων του Μνημονίου. Παράλληλα η αποδυνάμωση της εδραιωμένης και πολλά υποσχόμενης εμπορικής συνεργασίας και η ταυτόχρονη διάρρηξη πολιτικών και οικονομικών δεσμών που οικοδομούνταν συστηματικά επί δεκαετίες, αναγκάζει τη χώρα να εγκαταλείψει το ανατολικό μέτωπο και να κρεμαστεί στην απρόθυμη και δυσκίνητη ΕΕ για το σύνολο των αναγκών της. 
Του Χρήστου Φράγκου
Το ζήτημα για την Ελλάδα ειναι ευρύτερο καθώς ζημειώθηκε και από τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Ρωσίας καθώς Ρώσοι τουρίστες ακύρωσαν μαζικά κρατήσεις στην Ελλάδα προκαλώντας προβλήματα σε πολλά νησιά και πλήττοντας καίρια τη βιομηχανία του τουρισμού που η κυβερνηση έχει ανάγει σε ατμομηχανή της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Το sofokleousin.gr αποκάλυψε χθες ότι το νέο στρατηγικό δόγμα της ΕΕ αποκόπτει την Ελλάδα από τις ανατολικές χώρες, ενώ όπως επισήμανε το Bloomberg τα νέα δεδομένα είναι ικανά να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας.
Η διαχείριση των άμεσων συνεπειών τόσο σε οικονομικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο από το ρώσικο εμπάργκο αποτελεί το μείζον θέμα για την κυβέρνηση, η οποία αποτιμά τη ζημιά στα 50 εκατ., σε πρώτη φάση, κατεβάζοντας τον πήχυ από τα 170-180 εκατ., στα οποία αποτιμάται το σύνολο των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Το κυβερνητικό επιτελείο επιλέγει όμως να αγνοήσει ότι η Ελλάδα χάνει τον πρώτο τη τάξει εμπορικό της εταίρο, την βασική εξαγωγική αγορά, που οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών σε πλειάδα προϊόντων και κλάδων καλπάζουν.
Τα τρόφιμα και τα οπωροκηπευτικά αντιστοιχούν περίπου στο 50% των εξαγωγών προς τη Ρωσία, ενώ παράλληλα η Ελλάδα εισάγει το σύνολο του φυσικού αερίου και με ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Ενώ αρκετά εκατομμύρια ευρώ είναι και οι ζημιές από ακυρώσεις κρατήσεων Ρώσων τουριστών που οφείλονται στα Ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Ρωσίας καθώς και από την κατάρρευση ρωσικών τουριστικών πρακτορείων που άφησαν πίσω τους δυσβάσταχτα φέσια.
Στη φάση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία με τις εξαγωγές να υποχωρούν το 2014 έναντι του 2013 τίθεται σε κίνδυνο η προσπάθεια εδραίωσης νέου αναπτυξιακού μοντέλου, ενώ ενισχύεται η εξάρτηση της Ελλάδας από την ΕΕ, η οποία δεν έχει επιδείξει πολιτική βούληση για ισόρροπη αντιμετώπιση των μελών της σε εμπορικό επίπεδο.
Η Ελλάδα δεσμευμένη από τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και του ΠΟΕ, δεν μπορεί να στηρίξει με διάρκεια την εγχώρια αγορά, ενώ η ζήτηση υποχωρεί λόγω της οικονομική κρίσης. 
Ακόμα όμως και να δοθούν λύσεις με επιδοτήσεις και απορρόφηση από τον στρατό και την εσωτερική αγορά των οπωροκηπευτικών αυτές δεν είναι διαρκείς, ενώ αντιβαίνουν τον διακηρυγμένο στόχο ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Εκτός αυτού το εμπάργκο θα έχει άμεση και διαρκή αρνητική επίδραση στο εμπορικό ισοζύγιο καθώς και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας ανατρέποντας υποθέσεις που έχουν ληφθεί υπόψη για την εφαρμογή του Μνημονίου.
Με την τροπή που λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει σχεδιασμούς για πλήρη απώλεια της ρωσικής αγοράς, εξέλιξη που δεν είναι διαχειρίσιμη.
πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo