Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

«Ρύθμιση - σκάνδαλο» υπέρ... Υγείας των «βαρόνων» των Media

«Ρύθμιση - σκάνδαλο» υπέρ... Υγείας των «βαρόνων» των Media
Με τις ευλογίες Σαμαρά - Βενιζέλου θα απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό δημόσιο και τα ταμεία- Αλλάζουν χαρακτήρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί με μια... απλή δήλωση στο ΕΣΡ- Δεν πρόλαβε, λόγω... πίεσης να κάνει οικονομική μελέτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Πιστή στο... όραμά της για πλήρη διαφάνεια στις ενέργειές της, η ελληνική κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, φέρνουν... νύχτα στη Βουλή και μέσω ρύθμισης και όχι υπό τη μορφή ενός νέου νομοσχεδίου, την απόλυτη ανατροπή στο χώρο των Μ.Μ.Ε.
Μια ανατροπή που ήδη προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και αναμένεται να οδηγήσει σε έντονες αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής, καθώς με μια σειρά νέων διατάξεων, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος λένε... «ναι σε όλα» τα αιτήματα των «βαρόνων» των Media.
Και εκεί που θα περίμενε κανείς από την ελληνική κυβέρνηση που θα έπρεπε να λειτουργεί μόνο υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα λειτουργία του καθεστώτος της εκχώρησης των αδειών για τη λειτουργία καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, επέλεξαν ακριβώς το αντίθετο.
Οσο και αν ακουστεί απίθανο η τροπολογία για τα ΜΜΕ συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Κύρωση της Σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης υγειονομικής περιφέρειας Αττικής, του γενικού ογκολογικού νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» και του Συλλόγου Φίλων Γενικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» και φέρει την υπογραφή των κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Βρούτση, Σταμάτη και Βορίδη. Κατατέθηκε δε, στις 19.45 το βράδυ της 1ης Αυγούστου και μεταξύ άλλων προβλονται σε αυτή τα ακόλουθα:
Στο Αρθρο 1
- Από την 1-1-2015 ισχύει ριζική αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιέρωσης της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις. Μέσα από αυτή τη ρύθμιση καταργείται κάθε δυνατότητα παροχής πίστωσης, δωρεάν χρόνου ή οποιασδήποτε άλλης επιβρέβαυσης σε διαφημιστική εταιρεία ή εταιρία που μεσολαβεί για την πραγματοποίηση διαφημιστικής προβολής.
Με αυτή την τροποποίηση καταργείται η επιβάρυνση των Μέσων για την πληρωμή των διαφημιστικών εταιριών, οι οποίες πλέον θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τον διαφημιζόμενο και απαγορεύεται να λαμβάνουν οποιαδήποτε παροχή, χρηματική ή σε είδος ή ακόμα και δωρεάν, επιστροφή, επιβρέβαυση ή άλλη έμμεση ή άμεση αμοιβή από το Μέσο.
- Μεταβολή του τρόπου υπολογισμού του αγγελιοσήμου, προκειμένου αυτό να υπολογίζεται επί της πραγματικής τιμής που τιμολογείται από το Μέσο στο διαφημιζόμενο, όπως ισχύει για τις λοιπές επιβαρύνσεις.
Πλέον, το αγγελιόσημο, ο ΦΠΑ και οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα υπολογίζονται με βάση την τιμή που αναγράφεται στο τιμολόγιο, όπως αυτή θα προκύπτει μετά την αφαίρεση της τυχόν χορηγούμενης έκπτωσης, η οποία δεν μπορεί, σε ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ ΜΜΕ να υπερβαίνει το 80%.
- Νέα δωρεά στην... Digea, καθώς προβλέπεται πλέον ότι τα μηνύματα για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με πρόγραμμα που εγκρίνει ο Γ.Γ. Επικοινωνιών, ΔΕΝ αποτελούν διαφήμιση και απαλλάσσονται του αγγελιοσήμου, κάθε φόρου ή άλλης επιβάρυνσης καθώς τονίζεται ρητά ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και αποτελεί υποχρέωση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις σε όσους δεν την τηρούν, με πρόστιμο που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ για εφημερίδες και έντυπα και με πρόστιμο ύψους έως και πέντε φορές επί της τιμής της διαπιστωμένης παράβασης για διαφημιζόμενους ή διαφημιστές.
Στο Αρθρο 2 η συγκυβέρνηση φέρνει στη Βουλή όσα... χρόνια τώρα επιχειρούσαν να πράξουν, αλλά πάντα συναντούσαν σθεναρή αντίδραση από εργαζομένους και όχι μόνο, ως προς τη σύμπραξη, συγχώνευση μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών ΜΜΕ (ενημερωτικών ή μη): «που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσων, μέσων παραγωγής και τεχνικού εξοπλισμού, ή σχετικά με τη διαχείριση, παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου, τη συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας ή για την πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός Μέσα, εφόσον δεν έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού».
Ουσιαστικά εδώ η κυβέρνηση έρχεται να... ευλογίσει και τυπικά τη διαδικασία συγχώνευσης που βρίσκεται στην τελική ευθεία, ανάμεσα στον Πήγασο και τον ΔΟΛ και μάλιστα σε τέτοιο ποσοστό που προκύπτουν ρυθμίσεις, ακόμα και για το προσωπικό που θα απασχολείται στις επιχειρήσεις των Media, καθώς πλέον θα επιτρέπεται και με το... νόμο η ανταλλαγή ή χρησιμοποίηση από κοινού, υπαλλήλων, διευθυντικών στελεχών, απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις, να χρησιμοποιούν κοινές πηγές περιεχομένου.
Το απόλυτο σκάνδαλο: Αλλάζουν χαρακτήρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί...
Η ελληνική κυβέρνηση με τη ρύθμιση για τα ΜΜΕ που πέρασε... νύχτα στη Βουλή, κινεί τη διαδικασία για να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.
Με μια... απίθανης έμπνευσης διάταξη και ενώ εδώ και χρόνια δεν παίρνει την απόφαση να ξεκινήσει τη διαδικασία χορήγησης αδειών παρόχων περιεχομένου ψηφιακής ευρυεκπομπής, χάνοντας εκατομμύρια ευρώ ετησίως το ελληνικό δημόσιο, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δίνουν νέα... παράταση στην παράνομη (σ.σ. δίχως άδεια) λειτουργία των καναλιών, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
ΟΜΩΣ... το απόλυτο σκάνδαλο κρύβεται πίσω από την συνέχεια που δίνει το δικαίωμα στους μεγαλοκαναλάρχες, μέχρι να χορηγηθούν οι άδειες παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (σ.σ. δηλαδή για τα πολλά επόμενα χρόνια), να μεταβάλουν άπαξ το χαρακτήρα των τηλεοπτικών σταθμών, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου τους στο ΕΣΡ και από ενημερωτικό να το μετατρέψουν σε μη ενημερωτικό. Η δήλωση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από μια συνοπτική παρουσίαση του πρώτου εβδομαδιαίου προγράμματος με το νέο χαρακτήρα των καναλιών, όμως τα... χειρότερα δεν είναι αυτά.
«Μετά την μεταβολή του χαρακτήρα του προγράμματός τους, οι εν λόγω σταθμοί υποχρεούνται να πληρούν τις προϋποθέσεις που αντιστοιχούν στο νέο χαρακτήρα του προγράμματός τους» τονίζεται στην τροπολογία, κάτι που σημαίνει ότι με... νόμο πλέον οι βαρόνοι των Media θα μπορούν για τα κανάλια που μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένοι, λόγω ενημερωτικοί χαρακτήρα, να διατηρούν τουλάχιστον 200 εργαζομένους το χρόνο, να διώξουν τους 185, καθώς οι προϋποθέσεις για μη ενημερωτικούς σταθμούς απαιτούν τουλάχιστον 15 θέσεις εργασίας ετησίως...
Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της... σκανδαλώδους δωρεάς που κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς την ολιγαρχία των καναλαρχών, θέτοντας σε κίνδυνο τις δουλειές χιλιάδων εργαζομένων στα ελληνικά ΜΜΕ;
Αντίστοιχη διαδικασία δρομολογείται και για τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών
Ιδού τι προβλέπεται σήμερα για τη λειτουργία των καναλιών:
α) Οι αδειούχοι οφείλουν να απασχολούν, ανάλογα με το είδος του τηλεοπτικού σταθμού (ενημερωτικού, γενικού ή θεματικού περιεχομένου, ή μη ενημερωτικού) και την κατηγορία της εμβέλειας (εθνικής ή περιφερειακής), για τον οποίο έχουν λάβει άδεια, συγκεκριμένο ετήσιο μέσο όρο προσωπικού πλήρους απασχόλησης, σε θέσεις δημοσιογράφων, τεχνικού προσωπικού, εφόσον προβλέπεται να κατέχει σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, και διοικητικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην οικεία εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία.
β) Το προσωπικό των αδειούχων εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα πρέπει να απαρτίζεται, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον από διακόσια (200) άτομα.
Το προσωπικό των αδειούχων εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα πρέπει να απαρτίζεται, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον από δεκαπέντε (15) άτομα.
Το προσωπικό των αδειούχων περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα πρέπει να απαρτίζεται, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον από δεκαπέντε (15) άτομα.
Το προσωπικό των αδειούχων περιφερειακής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα πρέπει να απαρτίζεται, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον από δεκαπέντε (15) άτομα.
γ) Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων, κατά τα αναφερόμενα στις προηγούμενες περιπτώσεις, λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είκοσι τουλάχιστον ημέρες τον αντίστοιχο υπολογιζόμενο μήνα».
Υπάρχουν όμως και... οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν τα κανάλια, ανάλογα με την ταυτότητά τους και οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ρίξτε μια ματιά και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...
«Οι αδειούχοι πρέπει να καταβάλουν κατά τη χορήγηση της άδειας οικονομικό αντάλλαγμα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων συχνοτήτων, μέσω επίγειων πομπών, που παραχωρούνται στους σταθμούς. Το οικονομικό αντάλλαγμα περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο υπέρ του Κρατικού Προϋπολογισμού και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Για τους ενημερωτικούς σταθμούς γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας το αντάλλαγμα αυτό καθορίζεται ετησίως σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθαρίστων εσόδων του σταθμού με ελάχιστο όριο το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ ετησίως.
Για τους ενημερωτικούς σταθμούς θεματικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας το αντάλλαγμα αυτό καθορίζεται ετησίως σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθαρίστων εσόδων του σταθμού με ελάχιστο όριο το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ ετησίως.
Για τους μη ενημερωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας το αντάλλαγμα αυτό καθορίζεται ετησίως σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθαρίστων εσόδων του σταθμού με ελάχιστο όριο το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ ετησίως.
Κατά τη χορήγηση της άδειας οι ανωτέρω τηλεοπτικοί σταθμοί καταβάλλουν αντιστοίχως τα ανωτέρω ελάχιστα ποσά, τα οποία στο τέλος του πρώτου έτους λειτουργίας τους συνυπολογίζονται για τον καθορισμό των οφειλόμενων κατά τα ως άνω ποσών του έτους αυτού».
Ψηφίζουν νόμους χωρίς οικονομική μελέτη...
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στην τροπολογία για τα ΜΜΕ περιλαμβάνεται και η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, όπου εκτός από τις γενικές διαπιστώσεις, καταγράφεται η απόλυτη ομολογία για την σκανδαλώδη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, καθώς τονίζονται κατά λέξη τα εξής: «Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».
Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Πως θα ψηφιστεί στη Βουλή (αν τελικά ψηφιστεί) ρύθμιση υπέρ των μεγαλοκαναλαρχών (κυρίως) και κατά χιλιάδων εργαζομένων, δίχως να έχει γίνει πλήρης μελέτη των οικονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν για το ελληνικό δημόσιο. Γιατί οφέλη δεν μπορεί να υπάρξουν, παρά μονο για την ολιγαρχία των MME που με αυτές τις παρεμβάσεις θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή και με... νόμο πια, θα απαλλαγεί από τα βάρη του σκοτεινού παρελθόντος.
Διαβάστε την τροπολογία για τα ΜΜΕ εδώ

Read more:

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo