Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ : 230.000 ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ 75% ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ !!!

75% μείωση τζίρου και λουκέτα σε 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έφεραν τα μνημόνια !!!

Δεν γλυτώνει κανείς από την «παγίδα» της ύφεσης και της μαύρης μνημονιακής τρύπας, στην οποία έχει πέσει η χώρα μας. Σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, παρατηρείται μείωση του τζίρου έως 75%  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από την αρχή της κρίσης μπήκαν 230.000 νέα λουκέτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καταβάλλουν τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που τους βεβαιώνονται κάτι που οδηγεί και σε απώλεια θέσεων απασχόλησης. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, αυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό σύστημα.
Η έρευνα που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, είχε δείγμα 1051 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0- 49 εργαζόμενοι) σε όλη την χώρα και διεξήχθη από τις 2 ως τις 9 Ιουλίου.
Αν και κάποιοι από τους δείκτες οδηγούν δείχνουν μία σταθεροποίηση στην οικονομία, αλλά οι δείκτες επιχειρηματικότητας συνεχίζουν να είναι αρνητικοί. Σημειώνεται μια βελτίωση της σχέσης προσλήψεων- απολύσεων, από 1:3 πέρυσι σε 1:1,5 στο πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά αυτό ερμηνεύεται ως και απόρροια της κάτω βόλτας στις εργασιακές σχέσεις, αφού έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας έχουν μετατραπεί σε θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Δηλαδή είναι ευκολότερο να προσληφθείς, όταν αμείβεσαι με «ψίχουλα».
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πολύ ανησυχητικά.  Πρώτων, τα 230.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις από την αρχή της κρίσης και την δραματική μείωση του τζίρου κατά 75%. Ο φόβος με τον οποίο ζουν όσες κατάφεραν να αντέξουν, αφού εκτιμάται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για την κάθε επιχείρηση, να διακόψει τη λειτουργία της ως το τέλος του χρόνου. Αυτό αν επιβεβαιωθεί σημαίνει 15.000 λουκέτα και απώλεια 42.000 θέσεων εργασίας.    Μία στις τρεις επιχειρήσεις (34,7%) εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014, ενώ για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 35,7%.
Το 46,2% των επιχειρήσεων καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανεισμού. Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας είπαν επίσης ότι το 72,5% των επιχειρηματιών δηλώνει πως κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα δεν εκφράζει τα συμφέροντά του (από 60% πέρυσι), εύρημα που χαρακτηρίστηκε ως κρίση εκπροσώπησης.
ΠΗΓΗ
http://www.kontranews.gr/oikonomia/item/16839-louketa-epixeiriseis

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo