Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τα χρέη, τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη ρευστότητας «πνίγουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Εγκλωβισμένες στα χρέη, τα υψηλά επιτόκια και την έλλειψη ρευστότητας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά υπολογίζεται στα 18 δισ. ευρώ.

Το ακριβό κόστος του χρήματος, με τα επιτόκια να αγγίζουν το 8%, και η έλλειψη ρευστότητας απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και εκείνες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν βιώσιμες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, που επικαλείται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Αύγουστο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης ήταν στο -3,5%, μόνο στα επιχειρηματικά δάνεια μόλις σε ένα μήνα «χάθηκαν» από την αγορά 195 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τα τέλη του χρόνου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν 7 δισ. σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα, από την αγορά για χρηματοδότηση άλλων υποχρεώσεων και για ανανέωση της ρευστότητας υπολογίζεται ότι λείπουν 18 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της διαρκούς μειούμενης ρευστότητας είναι ότι στα τέλη του 2009 το σύνολο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις ανερχόταν στα 130 δισ. ευρώ, στα τέλη Ιουλίου 2014 το αντίστοιχο ποσό έπεσε στα 101 δισ.  δηλαδή έφυγαν από την αγορά 29 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν φτάνουν καν στη διαδικασία έγκρισης του δανείου, ενώ οι στις άλλες δύο οι εγγυήσεις που απαιτούνται αλλά και τα ακριβά επιτόκια λειτουργούν αποτρεπτικά για την τελική εκταμίευση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Από τα 18 δισ. που λείπουν από την αγορά τα 11 θα πήγαιναν για εισαγωγές πρώτων υλών και ανανέωση της ρευστότητας και τα 7 για πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Πηγή: Τα Νέα



0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo