Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Καλείται εισαγγελέας για τον "Τιτανικό" του Στουρνάρα

Την καταστροφολογία και τις αναφορές σε Τιτανικούς, του πρώην υπουργού Οικονομικών κου Παπακωνσταντίνου, φαίνεται πως ζήλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα.
Το ερώτημα ενός απλού πολίτη αυτής της χώρας είναι «πού είναι ο εισαγγελέας;». Αυτό γιατί ως γνωστόν υπάρχει και το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι  θεωρείται ψευδής είδηση οποιαδήποτε πληροφορία διασπείρεται με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις.
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι λόγω της συζήτησης για πρόωρες εκλογές "η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό", και γι αυτό οι βουλευτές θα πρέπει: "να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο".
Προχωρώντας ακόμα περισσότερο την κινδυνολογία και την αναφορά σε άσχημες καταστάσεις ο κος Στουρνάρας αν μη τι άλλο ξεχνά τον θεσμικό του ρόλο και την αποστολή του, και λειτουργώντας με πολιτικά αν όχι κομματικά κριτήρια προσπάθησε να επικαλεστεί το αίσθημα ευθύνης βουλευτών λέγοντας ότι: "Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους"
Απευθυνόμενος στο κοινό του στην συνέχεια ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, «ιδιαίτερα αυτά που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης, να συνεννοηθούν ώστε να προχωρήσουν λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να “δέσουν”, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση".
Να επισημάνουμε εδώ ότι αν μη τι άλλο ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ακόμα και αν υπάρχει κίνδυνος θα πρέπει να ενημερώνει θεσμικά τους αρμόδιους παράγοντες ώστε να λαμβάνουν αυτοί τις κατάλληλες αποφάσεις και όχι να δρα ως πολιτικός παράγοντας και να προσπαθεί να εκβιάσει καταστάσεις.
Η κινδυνολογία ισοδυναμεί με διασπορά ψευδών και τιμωρείται ποινικά!
Άρθρο 187 Διασπορά ψευδών ειδήσεων
1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή  χρηματική ποινή.
Να  θυμίσουμε εδώ ότι τον Φεβρουάριο του 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε πει την περίφημη φράση "Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του 'Τιτανικού', δεν γίνεται σε μία ημέρα". Εκείνη την εποχή η φράση αυτή είχε προκαλέσει φυγή κεφαλαίων!
ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo