Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Λουκέτο για τους κακοπληρωτές μιντιάρχες, δείτε πώς

Κι αν στις τηλεοράσεις εμφανίζεται ακόμα το λογότυπο της ΝΕΡΙΤ που θυμίζει κάτι από Αντώνη Σαμαρά, Σίμο Κεδίκογλου και "μαύρο" στις οθόνες, η ΝΕΡΙΤ δεν υπάρχει πια. Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ για την επανασύσταση της ΕΡΤ ΑΕ, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας είναι η ΕΡΤ και μέσα στο Μάιο θα γίνει κι η αντικατάσταση του λογοτύπου. Εν τω μεταξύ στο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα στην ΕΡΤ να ανταγωνιστεί την Digea ως πάροχος ψηφιακού σήματος καθώς και η δυνατότητα στον εκάστοτε αρμόδιο για τα ΜΜΕ υπουργό Επικρατείας να ζητά από τη Δικαιοσύνη το κλείσιμο των εταιρειών ΜΜΕ που δεν πληρώνουν εγκαίρως τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Από σήμερα Πέμπτη έχουν ανοίξει οι αιτήσεις στο Διαδίκτυο για τη στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 5 Μαΐου. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το νέο Δ.Σ. θα περάσει για έγκριση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα πιάσει δουλειά άμεσα. Από εκείνη τη στιγμή, τα μέλη του Δ.Σ. θα έχει 20 ημέρες για να δρομολογήσει την επαναφορά των εργαζομένων και τη μετάβαση στην νέα ΕΡΤ.
Επιτέλους ανταγωνισμός στο ψηφιακό τηλεοπτικό τοπίο
Όπως προβλέπει η παράγραφος 11 του άρθρου 2 του νόμου, «η ΕΡΤ Α.Ε. είναι πάροχος περιεχομένου και πάροχος δικτύου κατά την έννοια του ν. 3592/2007 (Α161) για τη μετάδοση των προγραμμάτων της και τρίτων και απαλλάσσεται από την υποχρέωση λήψης κάθε σχετικής άδειας». Αυτό σημαίνει πως η ΕΡΤ μπορεί να ανταγωνιστεί την Digea στην παροχή ψηφιακού σήματος , ειδικά σε περιφερειακούς σταθμούς που αυτή τη στιγμή υποχρεώνονται να πληρώνουν μεγάλα ποσά στην ιδιωτική εταιρεία για να εκπέμπουν ψηφιακά. Αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να πραγματοποιηθεί σε ένα βάθος χρόνου, όταν συμβεί θα αποτελεί το σπάσιμο του μονοπωλείου της Digea. Έτσι θα αποκατασταθεί στοιχειωδώς η τάξη στο ψηφιακό τηλεοπτικό τοπίο μετά την κατάληξη του διαγωνισμού για την παροχή ψηφιακού σήματος στην Digea μέσα από φωτογραφικό διαγωνισμό το Φεβρουάριο του 2014, 7 μήνες μετά το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ.
Ο υπουργός Επικρατείας μπορεί να ζητά την εκκαθάριση των ΜΜΕ που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους
Στο άρθρο 16 του νόμου προβλέπεται πως ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αποκτά έννομο συμφέρον για την λύση εταιριών όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν. 2190/1920 και το οποίο αναφέρεται στην λύση (κλείσιμο) εταιρειών με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση έχοντος έννομο συμφέρον. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας το κλείσιμο των μινιακών εταιρειών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Αυτή η δυνατότητα θα λειτουργήσει σαφώς ως μοχλός πίεσης στους μιντιάρχες να πληρώνουν εγκαίρως τις οφειλές τους για να μη δώσουν δικαίωμα στον υπουργό να καταφύγει στη Δικαιοσύνη.
ΦΩΤΟ: ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ, eurokinissi
 http://www.koutipandoras.gr/article/139478/loyketo-gia-toys-kakoplirotes-mintiarhes-deite-pos

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo