Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, να κλείσουμε τα αυτιά σε Κασσάνδρες

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, να κλείσουμε τα αυτιά σε Κασσάνδρες
Για κινδυνολόγους που ίσως προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα, υπονομεύοντας την προ των πυλών συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά μισθοί και συντάξεις», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει «λευκός» καπνός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.
«Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος τόσο για τους μισθούς και τις συντάξεις, όσο και για τις καταθέσεις, καλώντας όλους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους, διότι, όπως είπε, «μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, και να υπάρξουν πολλοί που μπορεί να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των θεσμών, αλλά και για διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
tsipras simvoulio1

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Εδώ και καιρό έχουμε μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα. Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε, συνιστώντας… ψυχραιμία και αποφασιστικότητα:
«Από εκεί και πέρα εγώ ένα πράγμα θέλω να πω. Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους, πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, κάθε τρεις και λίγο ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας, κατέστησε σαφές: «Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία.
«Καλή δύναμη παιδιά», ήταν η τελευταία φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν αν θα πρέπει να αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου…
Στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία έγινε στο γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο γγ του ΥΠΟΙΚ Νίκος Θεοχαράκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και ο νέος γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Νίκος Φράγκος.

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo