Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Τσίπρας: Να ο «Οδηγός διαπλοκής», κύριε Στουρνάρα


Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ 
 
ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ


Αυστηρή προειδοποίηση σε όσους εμπλέκονται στην προωθούμενη ρύθμιση για την επανάκτηση των μετοχών των τραπεζών από τους παλιούς μετόχους σε τιμή υποπολλαπλάσια από εκείνη που αγόρασε το Δημόσιο απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε χρήση, απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα, του τίτλου της υποψήφιας για Οσκαρ ταινίας «Οδηγός διαπλοκής» για να χαρακτηρίσει τις σχέσεις κυβέρνησης, τραπεζιτών, επιχειρηματιών, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Τ.Τ. Οι βολές του είχαν κύριο στόχο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο και απείλησε με την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε περίπτωση που ζημιωθεί το Δημόσιο. Παράλληλα τον προειδοποίησε να μην κάνει πράξη τα σχέδιά του για τη μετακίνησή του από το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο κ. Τσίπρας υπονόησε ότι υπάρχει σαφέστατα οσμή σκανδάλου στον επικείμενο σχεδιασμό που αφορά την ανάκτηση των μετοχών των τραπεζικών ιδρυμάτων που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, προέβλεψε ότι οι τιμές των μετοχών θα πέσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του έφερε ως παράδειγμα την Eurobank.
«Η διαδικασία της ανακεφαλοποίησής της», είπε, «έχει κοστίσει στο Δημόσιο 10,5 δισ. ευρώ. Ο ιδιώτης με 2-2,5 δισ. ευρώ θα πάρει το 50% μιας τράπεζας που το Ελληνικό Δημόσιο έχει σπαταλήσει για αυτή 10,5 δισ. ευρώ».
Τις εκτιμήσεις του απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε αφενός ότι η διάθεση των μετοχών θα γίνει με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές των όρων. «Ποιος σας είπε ότι θα αλλάξουν τα warrants;», τον ρώτησε. Τον κατηγόρησε αφετέρου ότι συνεχίζει να καλλιεργεί απραγματοποίητες προσδοκίες με σταθερό μέλημα το μικροκομματικό συμφέρον.
Η κριτική ωστόσο του κ. Τσίπρα δεν περιορίστηκε εκεί. Αναφέρθηκε εκτενώς και στις τελευταίες εξελίξεις με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, παρομοιάζοντας τις σχέσεις της κυβέρνησης, τραπεζιτών και επιχειρηματιών με τον τίτλο πρόσφατης ταινίας του Χόλιγουντ «Οδηγός διαπλοκής».
«Το Τ.Τ. είναι η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι αμαρτωλές δανειοδοτήσεις ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ έχουν λάβει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όμιλοι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. «Τι θα γίνει με τα δάνεια αυτά; Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον κ. Στουρνάρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στη χώρα μας η διάθεση των μετοχών μετατράπηκε σε πλιάτσικο, καθώς δεν υπήρξαν όροι στις αποδοχές των στελεχών, δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων, αλλά και ενισχύσεις με ενέσεις ρευστότητας της αγοράς.
Ο κ. Στουρνάρας από την πλευρά του πρόταξε την επιχείρηση κάθαρσης απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί τριγωνικών σχέσεων διαφθοράς. Επανέλαβε δε ότι έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 160 έλεγχοι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα τραπεζικών παρατυπιών και εξήγησε στον κ. Τσίπρα ότι η διάσωση των τραπεζών έγινε ώστε να αναταχθεί η χώρα.
«Για να σωθούν οι τράπεζες γονάτισε ο ελληνικός λαός», αντέδρασε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι ήταν ο κ. Στουρνάρας που ειδοποίησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε για την επιθυμία του ΔΝΤ να «κουρευτεί» το χρέος, για να λάβει την απάντηση «forget it Giannis».
«Το κούρεμα του χρέους απαγορεύεται τόσο από το καταστατικό του ΔΝΤ όσο και από τα συντάγματα των χωρών της Ευρωζώνης. Εμείς θέλουμε μείωση του χρέους. Και τη μείωση την κάνουμε με διαπραγμάτευση και όχι με μονομερή τρόπο που θα μας οδηγούσε σε καταστροφή», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
*  ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΑΛΕΞΗ
«Μην πας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος»
Τελεσίγραφο προς το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών να μην προχωρήσουν σε αλλαγές που θα δεσμεύσουν τη νέα κυβέρνηση, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, απέστειλε ο κ. Τσίπρας.
Το μήνυμα κρίθηκε απαραίτητο μετά τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Γιάννη Στουρνάρα να αναλαμβάνει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Ευγενής φιλοδοξία από την πλευρά σας, αδιανόητο από την πλευρά του κ. Σαμαρά ο οποίος σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις δεν θα είναι κυβέρνηση», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξακολούθησε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών «αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να περνά από το μυαλό σας να αποφασίσει η κυβέρνηση τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και ιδίως του κόμματος που όλες οι ενδείξεις λένε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».
Ο κ. Στουρνάρας συμβούλεψε τον κ. Τσίπρα να μη βιάζεται, καθώς επέμεινε ότι και η κυβέρνηση έχει παρά πολύ δρόμο μπροστά της και εκείνος έχει «πάρα πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες».
πηγη
http://www.enet.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo