Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

«Εκτελούν» τον Δένδια. Στον αέρα τα κόκκινα δάνεια

«Εκτελούν» τον Δένδια. Στον αέρα τα κόκκινα δάνεια

Αποκαθίσταται ο Γκίκας Χαρδούβελης και παίρνει στα χέρια του διαπραγματεύσεις και σχεδιασμό
Ενώ η κυβέρνηση αναζητά βηματισμό ώστε να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και τα μικροπολιτικά συμφέροντα υποσκάπτουν τη σταθερότητα ακόμα και του τραπεζικού συστήματος. Οι κινήσεις του Νίκου Δένδια να εξαγγείλει ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, υπό την πίεση του Μεγάρου Μαξίμου, και να αναδιπλωθεί στη συνέχεια, αφού προκάλεσε αναστάτωση σε δανειολήπτες και τράπεζες, αποκαλύπτει ότι οι κινήσεις υπαγορεύονται από μικροπολιτική λογική και διαμορφώνονται κυριολεκτικά "στο πόδι".
Της Νικολ Κλάδη
"Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις" και μετά τους αρχικούς πανηγυρισμούς της Δευτέρας για την ολοκλήρωση του σχεδίου ρύθμισςη ληξιπρόθεσμων οφειλών και κόκκινων δανείων, ο Νίκος Δένδιας αναγκάζεται σε αναδίπλωση. Τα media που αρχικά πανηγύριζαν την κυβερνητική επιτυχία αλλάζουν άρδην στάση αφού οι τράπεζες δηλώνουν άγνοια για τις προτάσεις του τέως υπουργού Ανάπτυξης και νυν Εθνικής Άμυνας, ενώ το Μαξίμου τελεί εν μετρία συγχύσει.
Ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρώντας να στείλει νέα μηνύματα στους εταίρους της χώρας και να αναπροσαρμόσει την κυβερνητική γραμμή, έθεσε στο επίκεντρο των εξελίξεων τον παραγκωνισμένο Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος επιχείρησε να επαναφέρει τα πράγματα στην προτεραία κατάσταση. 
Αναίρεσε τις εξαγγελίες για άμεση έξοδο από το Μνημόνιο, 
Άδειασε τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις περί απόσυρσης καταθέσεων 
Και χαρακτήρισε δύσκολα εφαρμόσιμες τις προτάσεις του Νίκου Δένδια
Μόλις έγινε αντιληπτή από τα Media η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, μετά τη συνέντευξη του Γκίκα Χαρδούβελη στο Mega Channel, εκδότες και δημοσιογράφοι άνοιξαν πυρ κατά του Νίκου Δένδια.
Παράλληλα εγκαταλείφθηκε και η δημοσιογραφική πρακτική της επίκλησης του «υψηλόβαθμου στελέχους του ΥΠΟΙΚ», η οποία είχε ανθίσει επί των ημερών του Γιάννη Στουρνάρα.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται δείχνουν η κυβέρνηση υιοθετεί μια ηπιότερων τόνων και μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία στοχεύει σε συναινέσεις και συγκλίσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Στόχος είναι να δοθεί η εντύπωση ότι εγκαταλείπεται το σενάριο τον πρόωρων εκλογών και η κομματική αντιπαράθεση με ψηφοθηρικούς στόχους περνάει σε δεύτερη μοίρα, ώστε να ξεκλειδώσουν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες.
Τα κόκκινα δάνεια
Τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι υπό την πίεση των εξελίξεων η ρύθμιση προωθήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι ενός τόσο σύνθετου ζητήματος. 
 Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργείται η αίσθηση της προχειρότητας στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος τη στιγμή μάλιστα που η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις αναφέρει πως η ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 
 Την ίδια ώρα την εικόνα έντασης γύρω απ' το θέμα ενέτεινε η αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι δηλώσεις Δένδια σήμερα πως το "σχέδιο νόμου αποτελεί μια απλή πρόταση" του και πως "δεν είναι δεσμευτικό" καθώς θα ακολουθήσει περαιτέρω διάλογος. 
 Αυτό το σκηνικό αργοπορίας όμως για μία πολυαναμενόμενη ρύθμιση δημιουργεί εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, πολύ περισσότερο σε μία περίοδο μεγάλης πολιτικής έντασης και αβεβαιότητας.

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo